Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Jak przygotować lekkostrawny obiad? Poznaj produkty odpowiednie w diecie lekkostrawnej

 

Musisz przejść na dietę lekkostrawną i zastanawiasz się jak przygotować odpowiedni obiad? By nie obciążał Twojego przewodu pokarmowego, powinien składać się z produktów nie zalegających zbyt długo w żołądku oraz takich, które dostarczą organizmowi wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Jeśli zatem chcesz przygotować lekkostrawny obiad, ale bez konkretnych wykluczeń produktów,to wszystko, co chude lub niskotłuszczowe powinno być podstawą Twojego menu.

Zalecenia do prowadzenia diety lekkostrawnej

Istnieje wiele przyczyn prowadzenia diety lekkostrawnej. Różnego rodzaju choroby przewlekłe czy okres rekonwalescencji po ich przebyciu, to jedne z takich sytuacji, W takim przypadku lekkostrawny obiad i inne posiłki w ciągu dnia to podstawa. Istnieją sytuacje, gdzie w diecie zdarzają się wykluczenia konkretnych produktów, lub wskazania do zwiększenia ich ilości w menu. Są to szczególnie sytuacje związane z konkretnymi chorobami.

Komponowanie obiadu uwzględniając wskazania do wprowadzenia diety lekkostrawnej

Komponowanie obiadu i innych dań, może różnić się w zależności od wskazań do wprowadzenia diety lekkostrawnej. Jakie choroby wpływają ją podstawę menu?

- choroby dróg żółciowych i trzustki, wymagają ograniczenia w diecie tłuszczu i błonnika

- choroby przewodu pokarmowego, infekcje ogólne z gorączką czy niestrawności wymagają zastosowania podstawowej diety lekkostrawnej

- stany pooperacyjne, chemioterapia czy niedoczynność tarczycy wpływają na zastosowanie bogatobiałkowego menu

- w zespołach tzw. upośledzenia wchłaniania pokarmowego, zaleca się dietę wysokobiałkową, lecz z ograniczeniem tłuszczu i błonnika

- w chorobach szczególnie nerek, ale i wątroby, zaleca się niskobiałkową dietę lekkostrawną

- w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nieżycie żołądka, przepuklinie przewodu pokarmowego, dieta powinna być uboga w produkty pobudzające wydzielanie soku trawiennego

- w chorobach jamy ustnej i przełyku oraz po niektórych zabiegach chirurgicznych włączana jest dieta lekkostrawna o papkowatej konsystencji, ułatwiająca połykanie

Jeśli zatem Twój obiad ma być lekkostrawny i odpowiednio skomponowany, to powyższe informacje z pewnością się przydadzą.

 

Produkty, z których przygotujesz lekkostrawny obiad

Istnieje wiele produktów, które wpływają prozdrowotnie na organizm. Szczególnie gdy musisz wprowadzić rygorystyczny system odżywiania, powinieneś skupić się na odpowiednim doborze składników.

Produkty zbożowe

Wszelkiego rodzaju drobne kasze, jak: kasza manna, kukurydziana czy jęczmienna, powinny stanowić podstawę obiadu. Jeśli zdecydujesz się pieczywo, to tylko czerstwe pieczywo jasne. Ryż biały w diecie lekkostrawnej jest częstym dodatkiem do zup.

Nabiał

Nabiał jest szczególnie wskazany w diecie bogatej w białko. Jeżeli tolerujesz mleko, to możesz włączyć go do menu. Jogurty , kefiry czy zsiadłe mleko z żywymi kulturami bakterii doskonale nadają się w regeneracji flory bakteryjnej układu pokarmowego. Serki i twarogi również możesz spożywać.

Mięso i ryby

Chcesz zrobić lekkostrawny obiad z wykorzystaniem mięsa lub ryby? Pamiętaj, by były chude, czyli o niskiej zawartości tłuszczu. Chuda wołowina czy cielęcina to także wartościowe mięsa. Wędliny najlepiej wybieraj z mięsa drobiowego wysokiej jakości oraz gotowane.

Tłuszcze

Wiele osób sądzi, że dieta lekkostrawna to zero tłuszczu. Jednak tak nie jest. Przede wszystkim musi być zbilansowana, a to znaczy, że dobre tłuszcze, które są nośnikiem witamin, powinny także znaleźć się w diecie lekkostrawnej. Oleje roślinne, miękkie margaryny czy masło możesz użyć w niewielkich ilościach.

Warzywa

Wybierając warzywa do obiadu, najlepiej jest je ugotować na parze. Nie stracą swoich cennych witamin oraz zatrzymają walory smakowe. Możesz wykorzystać marchewkę, buraki, ziemniaki, dynie, cukinie, kalafior czy szpinak. Jeśli chcesz zjeść na surowo warzywa do obiadu, to wybierz startą marchewkę z jabłkiem, cykorie czy pomidora bez skórki.

Lekkostrawny obiad nie będzie trudny w skomponowaniu, jeśli wiesz jakie produkty możesz używać a jakich unikać. Zadbaj by był urozmaicony i dostarczał niezbędnych wartości odżywczych Twojemu organizmowi. Obiad, który nie będzie długo zalegał w żołądku z pewnością przyczyni sie do szybszego powrotu do zdrowia.

 

 

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 575 219 555
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl